Selim İLERİ ( Derleyen), İlk Gençlik Çağına Öyküler


Hayli sıkıntılı hissediyorken
 
Hoş bu gün de çok iyi olduğum söylenemez; pazar gecesi başlayan sıkıntılı halim beni bırakmıyor ; ancak dün seçim sonuçlarının ilk etkisi ile fena hırpalanmıştım ve canım alabildiğine sıkkındı.Ne, ne yapacağımı ,ne de ne yapmak istediğimi bilemez haldeydim.Düşüncelerimi ve sıkıntımı biraz dağıtmak üzere çareyi kitap okumakta aradım. Şu sıralar Henri Bergson'dan Ahlakın ve Dinin iki Kaynağı 'nı okuyorum; doğal ki felsefe okumak dikkat ve odaklanma gerektirir oysa düşüncelerim darmadağın ve karmakarışıktı o yüzden bir türlü kendimi kitaba veremiyordum; kitabı elimden bıraktım daha hafif, okunması daha kolay bir şeyler bulmak üzere kütüphaneme bir göz attım , evet bulmuştum hayli eski ama tadı damağımda tazeliğini koruyan Selim İleri'nin derlediği "İlk Gençlik Çağına Öyküler" benim şu anki durumumda bana ihtiyacım olan sükûneti, huzuru verebilecek iyi bir seçimdi bundan emindim, okumaya başladım öyle de oldu.
Hüseyin Rahmi'den başlayıp Halid Ziya'dan geçip Halikarnas Balıkçısı'na uğrayıp oradan Peyami Safa'lara, Mahmut Yesari'lere , Sait Faik , Sabahattin Ali ve daha pek çok yazarımıza uzanan bu kitaptaki güzel sıcacık insanın içini ısıtan ,insana dair, bizatihi biz olan, hayatlarımızdan parçalar bulduğumuz harika öyküler. Öylesine biz ki; Cahit Sıtkı 'nın Mavromatis Efendi'sinde, kendimi o yılların İstanbul'unda İstiklal caddesine açılan sokaklardan birindeki bir meyhanede kafa çekiyor buluyorum, bir bakıyorum Hüseyin Rahmi'nin Menekşe Kalfa'sı olmuşum, Peyami Safa'nın Sokakta Kalan Şair'ini içimde kaç kez yaşadığımı hissediyorum.
 
Kitaplarını severek okuduğum yazarımız Selim İleri ne iyi etmiş de 1800' lü yıllardan bu yana yazılmış bu güzelim öyküleri derlemiş kitabında. Kitabının öndeyişinde kitabının oluşmasına kaynaklık eden duygularını şu satırlarıyla dile getirmiş.; 
" ondört onbeş yaşımda okuduğum hikâyeleri ne zaman hatırlasam yüreğim çarpar. Bu hikâyelerin çoğunu eski kitap satan küçük dükkânlardan,sergilerden, ne alırsan bir liraya sokak köşelerinden devşirmiştim.Bu hikâyeler beni yaşanılan günün dar perspektifinden kurtararak bir yandan geçmişe,bir yandan da geleceğe yarına ve çok daha sonraki yıllara alıp götürüyor; bu hikâyeler bende iyilik, güzellik ülkelerinin çağrışımlarını uyandırıyordu...."
 
Bütün sıkıntıma rağmen "iyilik ve güzellik ülkelerinin çağrışımları yankılanıyordu içimde " okudukça...
 
Toplam yirmi değerli yazarımızdan yirmisekiz birbirinden güzel hikâye .
Yapı Kredi Yayınları