Friedrich Nietzche ve Böyle Söyledi Zerdüşt


"Herkes için ve hiç kimse için bir kitap"; 
kitabın hemen iç kapağındaki bu cümlenin anlamını kitabı okudukça ve nihayet kitabı bitirdiğimde iyice özümseyebildim.
İran'da ,günümüzden yaklaşık üçbin beşyüz yıl önce yaşadığı söylenen ve Mazdeizm 'in kurucusu olarak bilinen Zerdüşt'ün ağzından ve Zerdüşt'ün diğer kişilerle konuşmalarından mürekkep bu kitapta; doğruluğun dürüstlüğün izinde "Üstinsan" ı arıyor Nietzche.
 
..."Size Üstinsanı öğretiyorum.Insan aşılması gereken bir şeydir. Onu aşmak için siz ne yaptınız? Siz insanı aşmak yerine hayvana geri dönmek mi istiyorsunuz?"
 
..."Üstinsan yeryüzünün anlamıdır, isteminiz desin ki Üstinsan yeryüzünün anlamı olsun."
 
Okunması ve özümsenmesi zor bir kitap,aforizmalar metaforlar kavramada güçlük yaratabiliyor.Zaman zaman bir cümleyi defalarca okuyup altındaki anlamı bulmakta zorlandığım hatta " karşımda biri olsaydı da birlikte tartışabilseydik" dediğim oldu.
 
Kitap Zerdüşt'ün ön konuşması ile başlıyor ve söylevleri ile gelişiyor. Farklı başlıklar altında hayata ilişkin farklı konular üzerindeki söylemleri bunlar Zerdüşt'ün, yani yazarın.
Üstinsanı arayan yazarın şu hayli çarpıcı cümlesi adeta kitabın özeti gibi geldi bana; 
"insan bir iptir hayvan ile Üstinsan arasında gerilmiş- bir ip ki uzanır bir uçurumun üzerinde. "
Özetle yazar ;
salt bir canlı olarak insanın insan olabilmeye yetmediğini eskilerin deyişiyle " Kâmil İnsan" olmak gerekliliğini savunuyor ve nasıl olunacağına ilişkin ipuçlarını veriyor kitabında.
 
1844 Prusya doğumlu Alman filozof Nietzche 'nin felsefe öğretisi çağına tümden bir karşı çıkış olarak değerlendirilmektedir. "Güç İstenci", "Üstinsan " ," Bengi Dönüş" gibi özgün fikirlerle tanınmış olan Nietzche varoluşculuk akımı içinde yer almıştır.
Kitaplarının yanısıra din, ahlâk,çağdaş kültür, felsefe ve bilim üzerine ; ironi metafor ve aforizma dolu üslûpla yazılmış eleştiri yazıları da vardır.
 
T.Isbankası Yayınları 'dan çıkan kitabın çevirisi Mustafa Tüzel tarafından yapılmış.