Hermann HESSE, SİDDHARTHA


Gautama SİDDHARTHA (Buddha) MÖ 563-483 arasında Hindistanda yaşadığı tahmin edilen ruhanî eğitici ve Budizm'in kurucusu.Hermann HESSE romanına bu ismi vermiş ve bu isim aynı zamanda roman kahramanının da ismi.
Yazar bir başyapıt olan bu eserinde herkesçe kabul görmüş Buddha( Buda) imgesinin ötesinde ,o imgeyi aşan bir Buda yaratmayı hedeflemiş.Roman Siddhartha'nın mutluluğu, bilgiyi, bilgeliği, hakikati, hikmeti, bulmak için kendini dağlara, bayırlara, ormanlara vurduğu ama aynı zamanda özüne giden yolu bulmaya çabaladığı içsel yolculuğunun öyküsü.
Siddhartha bu zorlu arayışta gerçek bilgeliğe , herhangi bir öğreticinin yol gösterciliğine ihtiyaç duymaksızın kişinin ancak kendi deneyimleri ile ulaşabileceğine inanmaktadır. Ve bu inancı doğrultusunda farklı farklı yaşam biçimlerini deneyimler nihayetinde kalbini üşüten, kendisini kendisinden nefret eder hâle getiren hayat tarzına veda etmeye karar verdiği gün, bahçesindeki mango ağacının altında ailesini, dostlarını, onları ne için terk ettiğini hatırlar ve kendini yepyeni bir hayatın kollarına bırakır. Bütün kötülükleri yaşamış ve öğrenmiş biri olarak Siddhartha artık emin adımlarla bilgeliğe doğru yürümektedir şimdi. Bu uzun ve çileli yolculuğunun sonunda Siddhartha gerçek " Siddhartha " olur.
Birinci Dünya Savaşı'nı yaşamış insanların derin ruhsal yıkımında, insanları yaşamlarını yeniden kurmaya davet eden, Doğu'nun gizemciliğini yücelten 1922 tarihli bu başyapıt kuşaklar boyunca insanlığa kılavuz , bir yol gösterici olma özelliği taşıyor. Hemen her şeyin elde edilebilirliğinin giderek kolaylaştığı ama bununla birlikte , mutluluğu , iç huzurunu ve dinginliği hissedebilmenin zorlaştığı günümüzde belki de okunması en gerekli kitaplardan biri.
 
Nobel Ödüllü Alman yazar Hesse'nin bu eseri Kâmuran Şipal çevirisi ile Can Yayınları' ndan gülümsüyor okurlarına, 148 sayfa.